לב פועם בקהילה
מאז 2018 פועלת בבת ים עמותת "פרויקט אורנשטיין", שהוקמה על ידי ניצול השואה הנרי אורנשטיין ז"ל ואשתו סוזי, שתורמים מכספם כדי לשפר את איכות חיי התושבים. העמותה עוסקת בשיקום, תמיכה, סיוע לנזקקים ובמקביל מפתחת תוכניות חינוכיות איכותיות עבור ילדים ובני נוער. המנכ"לית, יונית רביב: "אנחנו מאמינים ביוזמה ובשותפות שקטה שמאפשרת צמיחה"
- בתי לוין
- י"ח תמוז התשפ"ה

כשמדברים על בת ים, לרוב מדמיינים את הטיילת, את גורדי השחקים שהוקמו בסמוך לים, את השכונות הוותיקות המתחדשות, את העולים החדשים ואת הקרבה למרכז. אבל מאחורי הקלעים של העיר, קיימת מורכבות הנובעת מהאוכלוסייה המגוונת: תושבים ותיקים שרבים מהם עלו ממדינות חבר העמים, צרפת, מדינות צפון אפריקה כמו גם מבקשי מקלט ועובדים זרים.
בעיר המורכבת הזו פועלת מזה כשש שנים עמותה אחת שמוכיחה, יום אחרי יום, שיש מי שפועל לחזק את אוכלוסיית העיר, להעניק חינוך מעצים ומותאם לרקע של התלמידים וליצר תחושת שייכות.
פרויקט אורנשטיין, עמותה שהוקמה על ידי ניצול השואה הנרי אורנשטיין ז"ל ואשתו סוזי, אשר תורמים מכספם על מנת לשפר את איכות חיי התושבים בישראל, העמותה החלה לפעול בעיר בת ים כבר משנת 2018.
העמותה עוסקת בשיקום, תמיכה, העצמה וסיוע לאלו שזקוקים לכך. העמותה שמה לה למטרה לתמוך באוכלוסיות מוחלשות ובמקביל לפתח תוכניות חינוכיות איכותיות עבור ילדים ובני נוער. כל זאת, תוך שיתוף פעולה הדוק עם עיריית בת ים, מוסדות החינוך והרווחה בעיר.
חיבוק, חיוך, שיחה
סיוע שבועי לקשישים, ניצולי שואה ווטרנים
בבת ים מספר רב של תושבים מבוגרים, ביניהם גם ניצולי שואה וווטרנים – לוחמים ותיקים שעלו מברית המועצות. אחת הפעילויות המרגשות והמרכזיות של העמותה בעיר היא חלוקה שבועית של ארוחות מבושלות וחמות לכ־70 קשישים. חלוקה זו התקיימה גם בתקופת הקורונה וגם לאורך תקופת המלחמה והיה בכך כדי להעניק תחושת ביטחון לאוכלוסייה זו.
הארוחות מחולקות מדי שבוע על ידי שי, נציג העמותה, יחד עם תלמידים מבתי הספר בעיר המתנדבים ומסייעים בחלוקה. מעבר לארוחה עצמה, שמגיעה חמה וטרייה, מהווים המפגשים האלו בין שלי לבין התושבים, רגעים של קשר אנושי. בדרך כלל מדובר בקשר השבועי הקבוע היחיד שלהם. חיבוק, חיוך, שיחה קצרה אלו הופכים לחשובים לא פחות מהאוכל.
חינוך ותוכנית העשרה לילדים
מעבר לפעילות בתחום הרווחה, פרויקט אורנשטיין פועל בתחום החינוך. בשיתוף פעולה עם עיריית בת ים, מפעילה העמותה תכנית תגבור לימודית עבור כ־150 תלמידים, ברובם ילדים למשפחות של עולים חדשים או תושבים ארעיים, הסובלים מפערי לימוד משמעותיים, בעיקר בתחום השפה.
במסגרת התוכנית, שנבנתה בקפידה יחד עם אנשי המקצוע, מקבלים התלמידים שיעורי תגבור בקבוצות קטנות, עם מורים מיומנים, כשהמיקוד הוא בשיפור הבנת הנקרא, דיוק בקריאה ופיתוח מיומנויות כתיבה. הלמידה מתקיימת באווירה חמה ותומכת, והילדים מקבלים הזדמנות אמיתית ללמידה, חיזוק הביטחון העצמי ושיפור תחושת מסוגלות.
התגובות מבתי הספר לא איחרו לבוא. מנהלים, מורים והורים מדווחים על שיפור ניכר לא רק בהישגים הלימודיים אלא גם במוטיבציה ובשילוב החברתי של הילדים המשתתפים בתוכנית.
בסיור שקיימו מנהלי העמותה באחד מבתי הספר המשתתפים בתוכנית, הציגה המנהלת באמצעות גרפים את הישגי התלמידים שהשתתפו בתוכנית ואת השיפור המשמעותי בהישגיהם כך שלחלקם יתאפשר להשתלב בשנה הבאה בכיתות ללא תוכנית תומכת.

שותפות שמאפשרת צמיחה
גם בשעת חירום עמותת אורנשטיין לצדה של בת ים.
אחד ההיבטים המרגשים בפעילות של עמותת פרויקט אורנשטיין היא הנכונות לפעול גם, ואולי דווקא, בזמני חירום. כבר בזמן מגפת הקורונה, כאשר קשישים נאלצו להסתגר בבתיהם ולא יכלו לדאוג לעצמם, שלחה העמותה עשרות אלפי ארוחות חמות לתושבי העיר. כל זאת, תוך שמירה על כללי זהירות מוקפדים ותוך יצירת רשת תמיכה שחיברה בין הקהילה לגורמי הסיוע.
מאז החלה מלחמת חרבות ברזל, העמותה שוב התגייסה, הפעם במתן סיוע מיידי למשפחות הזקוקות לכך. היא חילקה חבילות מזון וערכות סיוע, ודאגה לחיזוק תחושת הביטחון הקהילתי דווקא בזמנים שבהם האדמה רעדה. לצד זאת, המשיכה לתמוך בקשישים ולדאוג ליציבותם.
בחגי ישראל (ראש השנה, פסח, חנוכה ועוד) דואגת העמותה לעשרות חבילות מזון מותאמות חג, כדי לאפשר למשפחות מעוטות יכולת לחגוג בכבוד. החבילות נארזות בקפידה, תוך מחשבה על הצרכים התרבותיים והדתיים של כל משפחה.
עמותה שהיא חלק מהמרקם העירוני.
הייחודיות של עמותת פרויקט אורנשטיין טמונה בעובדה שהיא אינה גוף חיצוני שפועל בעיר, אלא חלק בלתי נפרד ממנה. הקשרים העמוקים שנבנו לאורך השנים עם עיריית בת ים, מנהלי מוסדות החינוך, מחלקת הרווחה והתושבים, מסייעים לכך שפעילות העמותה לרלוונטית, מדויקת ובעיקר אפקטיבית.
"אנחנו מאמינים ביוזמה ובשותפות שקטה שמאפשרת צמיחה", אומרת מנכ"ל העמותה, יונית רביב, ומדגישה כי במטרה היא לתמוך ולחזק את הפעילות המקומית מבלי לנסות להחליף אותה. "אנחנו כאן כדי לחזק את מי שמיומן ועושה עבודה חשובה ולא כדי לעמוד במקומו. זה כוחו של שיתוף פעולה ושל סינרגיה אמיתית".
בת ים, כאמור, ספגה מכה קשה במלחמה עם איראן ורבים מתושביה איבדו את ביתם ופונו לבתי מלון שונים במרכז. הרשות ומוסדות החינוך מתמודדים עם מציאות מורכבת ומנסים למצוא פתרונות על מנת שלא ינותק הקשר עם התלמידים ומשפחותיהם גם במהלך הקיץ. אנו כשותפים פועלים כדי לסייע.
בת ים ממשיכה להתחדש, לצמוח ולהשתנות.
עמותת פרויקט אורנשטיין מזכירה לכולנו שהצמיחה האמיתית של עיר נמדדת באיכות הקשר האנושי, בתמיכה, במעגלי השייכות ובדאגה ההדדית.