X

יום המודעות לאוטיזם: הכירו את מרכז קשת לאוטיזם בוולפסון

לרגל יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם, שיחה עם נשות מקצוע ממרכז קש"ת לאוטיזם וולפסון, על חשיבות התמיכה בילדים בספקטרום האוטיזם גם בזמנים מאתגרים כמו במהלך המלחמה.

יום המודעות לאוטיזם: הכירו את מרכז קשת לאוטיזם בוולפסון
צילום: דוברות וולפסון

מורן דלין-קפלן, מנהלת מרכז קש"ת לאוטיזם וולפסון, מספרת על תחושת השליחות שלה ושל הצוות: "השליחות שלנו היא ללוות את המשפחות בשלב מאתגר מאוד, במיוחד מיד לאחר קבלת האבחנה, כאשר ההורים מרגישים טלטלה גדולה. אנחנו נותנים להם את המעטפת המקצועית והרגשית, שמסייעת להם להתמודד עם המציאות החדשה.

המרכז מתמקד ביצירת מסגרת טיפולית מותאמת אישית לכל ילד וילדה, המשלבת טיפולים שונים כגון ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, טיפול פסיכולוגי, תרפיה באומניות וניתוח התנהגות. כל אחד מהטיפולים מותאם לצרכים הייחודיים של הילד, והשירותים ניתנים תוך שמירה על שילובם של הילדים בסביבה חינוכית רגילה, ולא בגן תקשורת. "היכולת לשלב את הילדים עם ילדים אחרים, בחינוך הכללי, היא קריטית. זה לא רק תורם להתפתחותם האישית, אלא גם מסייע בהפחתת הסטיגמות החברתיות כלפי אוטיזם", אומרת מורן.

גם ההורים זוכים לתמיכה והדרכה שוטפת, והמרכז מקיים עבורם קבוצות תמיכה שדרכן הם מקבלים כלים להתמודד עם האתגרים הקשים של ההורות לילד על הרצף האוטיסטי.

ענב כהן ינקלביץ', רכזת תכניות טיפול בריאותי מקדם במרכז, מציינת: "אחד הדברים החשובים ביותר שאנחנו מציעים להורים הוא הדרכת הורים שמסייעת להם להבין איך להתמודד עם אתגרי היום-יום בצורה מקצועית ומחזקת." ההורים משתתפים בתהליך טיפול משולב, שכולל מפגשים קבוצתיים ותמיכה אישית, דבר שמאפשר להם להתמודד עם האתגרים הרגשיים והמעשיים שמגיעים עם טיפול בילד על הרצף האוטיסטי.

מעבר לטיפולים האישיים, המרכז מבצע גם אבחונים פסיכולוגיים לילדים על הרצף, כדי לאבחן את הצרכים הספציפיים של כל ילד ולבנות עבורו תכנית טיפולית מותאמת. "היכולת של הילד להחיל שינויים ולבנות קשרים חברתיים היא מפתח להצלחה, וזה מה שאנחנו רואים כל יום", אומרת ענב, ומציינת את אחד המקרים המרגשים שבהם ילד שהיה מתקשה להסתגל לשינויים, החל להתקדם ולהסתגל בקלות רבה יותר במהלך השנים. "זה סיפור הצלחה עבורנו", היא מוסיפה, "הילד עבר דרך מרשימה מבחינת ההתמודדות עם אתגרים חברתיים."

ומה קרה במהלך המלחמה ? 

"בזמנים כאלה, כשיש דריכות גבוהה ושיבושים בשגרה, המשפחות זקוקות לנו יותר מתמיד", אומרת מורן. "בזמן המלחמה, המשפחות היו תחת לחץ כבד, והיה חשוב לנו להמשיך להעניק טיפול לילדים, גם אם זה היה בצורה מרחוק. הצוות לא חדל מלתמוך בכל ילד באופן אישי." בין ההתאמות שבוצעו במרכז: טיפולי וידאו מרחוק בשבועות הראשונים למלחמה. "לא היה קל, אבל חשוב היה לנו להבטיח שימשיך להיות רצף טיפולי עבור המטופלים שלנו״.

השליחות האישית של כל אחת מהנשים שמובילות את המרכז ברורה: הן מביאות עימן שנים של ניסיון, אהבה אמיתית לתחום והרבה מחויבות למטופלים. "אני עוסקת בתחום האוטיזם מעל עשור, ולמרות כל האתגרים, אין סיפוק מקצועי גדול יותר מלראות את ההתקדמות של הילדים ולהרגיש שהם מקבלים את הכלים להתפתח ולהשתלב בחברה", מסכמת ענב.

מרכז קשת לאוטיזם וולפסון