כל מה שצריך לדעת על התפרצות נגיף הפוליו
בעקבות התפרצות מחודשת של מגיפת הפוליו בישראל, משרד הבריאות בהנחיית הוועדה המייעצת לפוליו, החליט לצאת במבצע ארצי להשלמת חיסוני פוליו לילדים. פנינו לד"ר אנה כץ רופאת ילדים מומחית ומנהלת רפואית במחוז דרום במאוחדת שתעשה סדר ותענה על שאלות נפוצות של הורים רבים.
- מערכת האתר
- ח' אייר התשפ"ב
"מחלת הפוליו, היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף הפוליו, השייך לקבוצת נגיפי המעיים. הנגיף מועבר מאדם לאדם בעקבות מגע עם הפרשות, לרוב צואה אך ייתכן גם הפרשות נשימתיות. כמו כן, הנגיף מתרבה בדרכי העיכול של האדם הנדבק ועשוי להדביק אחרים דרך ההפרשות. רוב הנדבקים, כ – 90-95% מפתחים תופעות לוואי קלות כגון חום, חולשה, חוסר תיאבון וכאבי גרון. ארבעה עד שמונה אחוזים, מפתחים דלקת קרום המוח אשר נמשכת עד חמישה ימים אך חולפת לאחר מכן. תופעת הלוואי המדאיגה ביותר של המחלה אשר מופיעה אצל אחוז אחד מהנדבקים, הינה המחלה השיתוקית."
מדוע מומלץ לקבל חיסון נגד פוליו?
"כיוון שאין טיפול אחר לנגיף הפוליו. החיסון, הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת ההדבקה והגנה מפני המחלה. בנוסף, החיסון קיים עשרות שנים, הוא יעיל ובטוח והביא למיגור הפוליו במקומות בהם יש הקפדה על כיסוי חיסוני גבוה."
אילו חיסונים קיימים בישראל נגד נגיף הפוליו?
"בזמן השגרה בישראל, קיימים שני סוגי חיסונים נגד פוליו: חיסון ipv – מדובר בחיסון מומת הניתן בזריקה לשריר. החיסון ניתן בארבע מנות במהלך השנה הראשונה לחיים ובסביבות גילאי 6-7 שנים, ניתנת מנה נוספת הנקראת מנת דחף. החיסון המומת מוביל להתפתחות נוגדנים בדם ומונע מעבר של הנגיף מהמעיים, לזרם הדם ולמערכת העצבים. במקרה של הדבקה, החיסון מגן מהתפתחות המחלה ומפני שיתוק. האדם המחוסן ממשיך להפריש את הנגיף בצואה ועשוי להדביק אחרים. חיסון opv - מדובר בחיסון חי מוחלש הניתן בטיפות בפה בשתי מנות. מנה ראשונה ניתנת בגיל 6 חודשים ומנה שנייה בגיל 18 חודשים. החיסון מגיע למעי ומביא ליצירת הגנה מקומית וכך מונע את ההדבקה והפצת הנגיף לאחרים. שילוב שני החיסונים, חשוב בכדי למגר את המחלה ולהגן גם על האדם עצמו וגם על סביבתו."
האם החיסונים נגד פוליו בטוחים ויעילים?
"החיסונים בטוחים ויעילים, אך ישנה חשיבות לקבלם לפי לוח הזמנים של משרד הבריאות. חשוב לדעת שלמרות העובדה כי מדובר בחיסונים בטוחים, קיימות תופעות לוואי קלות כגון: חום ותגובה אלרגית מקומית. תופעות אלו על פי רוב חולפות בהקדם. תופעת לוואי נדירה יותר, היא שיתוק לאחר חיסון חי מוחלש, אך היא נמנעת לחלוטין כאשר החיסון ניתן לאחר מנה קודמת של חיסון מומת כפי שניתן בישראל. ילד המחוסן בחיסון חי מוחלש, ממשיך להפריש את הנגיף בצואה מספר שבועות לאחר החיסון. במידה והילד או בני משפחתו מדוכאי חיסון, יש להימנע מעשיית חיסון חי מוחלש."
למי מומלץ להתחסן כעת, נגד נגיף הפוליו?
"לילדים מגיל שישה שבועות עד גיל 6, אשר יכולים להתחסן בטיפות החלב. בנוסף, לילדים בגילאי 7 עד גיל 17, אשר יכולים להתחסן במרפאות הקופה. כמו כן, ילדים שנולדו בין השנים 2005-2013 ולא קיבלו את כל מנות החיסון כחלק מתוכנית חיסוני השגרה, נדרשים להגיע להשלים את החיסון (מנה נוספת של חיסון חי מוחלש אחת לפחות). ילדים שנולדו בשנת 2014 ואילך ומחוסנים על פי ההנחיות של טיפת חלב, אינם נדרשים לחיסון נוסף"
אם לא מוצאים את פנקס החיסונים של הילד ולא בטוחים אם הוא חוסן, מה לעשות?
"יש לפנות לסניפי טיפות חלב. רוב החיסונים מתועדים ברשימה ממוחשבת בסניפים של טיפות החלב ובבתי הספר."
האם ישנן אוכלוסיות מיוחדות נוספות שצריכות להתחסן?
"האוכלוסיות הנוספות שעליהן להתחסן הן, עובדי בריאות ועובדי ביוב."
כיצד ניתן להתגונן בפני הנגיף, בנוסף לחיסון?
"יש להקפיד על כללי ההיגיינה באמצעות שטיפת ידיים במים וסבון במשך 20 שניות לפחות לאחר יציאה מהשירותים, לפני מגע עם אוכל ולאחר החלפת טיטולים. הנגיף אינו יכול לעבור במי שתייה בישראל ולכן אין צורך להרתיח את המים."