פרויקט 'מעלים זיכרון' של Meta בישראל להנצחת השואה בהשתתפות יוצרי התוכן הגדולים בישראל יעלה ביום השואה זו השנה החמישית ברציפות, הפעם בשיתוף עמותת 'שם ונר'
זוהי השנה ה-5 לפרויקט, שלאור המצב במדינה לאחר המלחמה והעובדה שאנשים רבים עדיין משתקמים מה-7.10, מפנה השנה זרקור אל התקומה – סיפורם של שורדי השואה שבנו חיים חדשים מתוך החורבן: עלו לארץ, הקימו משפחות וקהילות, ובחרו בחיים; בין המשתתפים השנה: גדעון לוטן מרמת גן ושרה פרי מגבעתיים
- בתי לוין
- כ"ה ניסן התשפ"ה

זוהי השנה ה-5 לפרויקט, שלאור המצב במדינה לאחר המלחמה והעובדה שאנשים רבים עדיין משתקמים מה-7.10, מפנה השנה זרקור אל התקומה – סיפורם של שורדי השואה שבנו חיים חדשים מתוך החורבן: עלו לארץ, הקימו משפחות וקהילות, ובחרו בחיים; בין המשתתפים השנה: גדעון לוטן מרמת גן ושרה פרי מגבעתיים
ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, שיצוין ב-23-24 לאפריל, יעלה לאוויר "מעלים זיכרון" - פרויקט שיזמה חברת Meta בישראל, ואליו חברה השנה עמותת ׳שם ונר׳, במטרה לחבר את הדור הצעיר לעדויותיהם וסיפוריהם של ניצולי השואה ולשמור את זיכרון השואה בחיים לדורות הבאים. לפרויקט התגייסו האמנים, יוצרי ויוצרות התוכן והמשפיענים המובילים בישראל - שבעזרת האינסטגרם מחברים את מיליוני עוקבים שלהם לסיפורים והזיכרונות של ניצולי השואה.
השנה לקחו חלק בפרויקט (לפי סדר הא'-ב'): אדוה דדון, איתם דרור ודניאל שליבו, אלין וליאם, דניאל פרץ, הילה סעדה, ואלרי חמאתי, יהודה לוי, יובל שרף, יפעת הללי אברהם, יפתח רמון, ירדן הראל, מורן טרסוב, נטע ברזני, נסיה לוי ודור סורוקר (נס וסטילה), עדי הימלבלוי, עדן גולן, עדן פינס, עינב בובליל, פיטר פלצ'יק, רועי הראל.
בכל שנה, מתגייסים לפרויקט כ-20 ידוענים ויוצרי תוכן בולטים. כל אחד ואחת מהם נפגש לשיחה אינטימית עם ניצול או ניצולת שואה ותיעד את הסיפור האישי שלו. לאחר מכן, סרטונים אלו עולים כ-Reels באינסטגרם ערב יום השואה לחשבונות שלהם וכך הדור הצעיר מקבל הזדמנות בלתי-אמצעית לשמוע את סיפורי הניצולים והניצולות בקולם ומפיהם. לאורך שנותיו, השתתפו בפרויקט יותר מ-100 יוצרי תוכן, כוכבי ילדים ואנשי תקשורת מובילים. תכני הפרויקט צברו יותר מ-40 מיליון חשיפות לאורך השנים בישראל ומחוצה לה.
השנה, בצל התקופה המטלטלת שעוברת מדינת ישראל, מפנה הפרויקט זרקור אל תקומתם של שורדי השואה. לצד הזוועות ששרדו, שיתפו השורדים גם על הרגעים שאחריהן- איך בנו חיים חדשים מתוך האפר, כיצד עלו לארץ זרה, לעיתים לבד וללא שפה והצליחו להקים משפחות, קהילות ותקווה. התשובות שלהם מהוות לא רק עדות היסטורית, אלא גם מקור השראה עמוק לדר הנוכחי ומקבלות משמעות מחודשת דווקא על רגע האתגרים שחווה החברה הישראלית בשנה וחצי האחרונות. עבור רבים מהם, התקומה קיבלה ביטוי מעשי ומוחשי בהקמת חיים חדשים בארץ ישראל, בחיבור מחודש לערכי היהדות, בשירות ילדיהם ונכדיהם בצה"ל, בהקמת משפחות מרובות ילדים, נכדים ונינים, בבניית קהילות תומכות וערבות, אהבת חינם ובחירה בחיים. תשובותיהם מהוות לא רק עדות היסטורית, אלא גם מקור השראה וצוואה לדור הנוכחי.
השנה משתתפים בפרויקט גדעון לוטן מרמת גן ושרה פרי מגבעתיים. גדעון (88) נפגש עם העיתונאית והמנחה יפעת הללי אברהם. הוא נולד ב-1936 בעיר דנציג (אז עיר חופשית, כיום בפולין). עם התחזקות הנאצים, משפחתו עברה להולנד והצטרפה להכשרה חלוצית ציונית. ב-1943 נאלצה המשפחה לרדת למחתרת. בגיל 6 נמסר למשפחה קתולית, שם חי בזהות בדויה עד סוף המלחמה – המשפחה שהצילה אותו הוכרה כחסידי אומות עולם, והוא שומר איתם על קשר עד היום. אביו נתפס ב-1943 ונספה באושוויץ. אמו, שהייתה פעילה מרכזית במחתרת, נתפסה ב-1944, הועברה לאושוויץ, ונפטרה בצעדת מוות ב-1945.
לאחר המלחמה אומץ מחדש בידי חניכי ההכשרה, הועבר לבית יתומים, ועלה לארץ ב-1946. שירת 36 שנים בצה"ל. אב ל-3 ילדים וסב ל-4 נכדים. שרה פרי (86) נפגשה עם אושיות הרשת משפחת טרסוב. שרה נולדה בפולין ושרדה את מיידנק בגיל 4 יחד עם אמה. באחד הלילות, לאחר בריחה של אסירות מהמחנה, הצליחה אמה להבריחה מהסלקציה בזכות תושייה יוצאת דופן: היא הרימה את שרה הקטנה יחד עם ילדה נוספת לגובה המבוגרים, וכך ניצלו ארבע נשים ממוות. בהמשך נשלחו לאוטובוסים לקראת הוצאה להורג ביער, אך טנק רוסי שהגיע ברגע האחרון שחרר את הניצולים. לאחר המלחמה שהתה במחנה עקורים בגרמניה, עלתה לישראל ב־1949 באוניית "העצמאות" דרך מרסיי. היא אם ל־2, סבתא ל־6 וסבתא־רבה ל־5.
עדי סופר תאני, מנכ"לית Meta בישראל: ״כבר חמש שנים שאנחנו פוגשים ניצולות וניצולי שואה שפותחים את הלב ומשתפים ברגעים הקשים ביותר שהם עברו, כדי שנזכור, נלמד ונעביר הלאה. אבל השנה, אולי יותר מתמיד, הבנו שהסיפור שלהם הוא לא רק סיפור של הישרדות, אלא סיפור של תקומה. הם לא רק שרדו את התופת, הם בנו כאן חיים: עלו לארץ, הקימו משפחות, קהילות, עתיד. בשנה כל כך מטלטלת שעוברת על מדינת ישראל, סיפור התקומה מקבל משמעות מחודשת. דווקא עכשיו, אנחנו יכולים לשאוב מהם השראה: איך קמים מאירוע נוראי שכזה, שומרים על תקווה ובוחרים באופטימיות ובחיים. זה לא רק זיכרון - זו צוואה לדור הבא״.
רוחה וקנין שער, מנכ"לית עמותת 'שם ונר': "אנחנו גאים לקחת חלק בפרויקט השנה ולהנציח את שורדי השואה, לשמוע את סיפוריהם ולשמור את עדותם החיה לדורות הבאים. דווקא כשמספרם של השורדים הולך ופוחת, האחריות שלנו גדלה. לצד סיפוריהם של אלה ששרדו ובנו חיים חדשים, אנו מחויבים לזכור גם את אלו שלא זכו- את ששת המיליונים שנספו בשואה ברחבי אירופה. עמותת 'שם ונר' פועלת לשימור זיכרון השואה ולהעברתו מדור לדור- לא כעבר סגור, אלא כזיכרון חי ונוגע. רק כך נוכל להבטיח שהסיפורים, השמות והפנים לא יישכחו".