X

מה עשתה שגרירת בולגריה במקיף י' ?

הביקור היה מרגש במיוחד שכלל מפגש עם תלמידות ותלמידי שכבת יא', כחלק מיוזמה משותפת של אנשי אקדמיה, חינוך, משפטים וקהילת יוצאי בולגריה.

מה עשתה שגרירת בולגריה במקיף י' ?
צילום: עיריית ראשון לציון

בחודש שעבר התארחה שגרירת בולגריה בישראל, סלבנה גרגובה, בבית הספר מקיף י' בראשון לציון לביקור מרגש במיוחד שכלל מפגש עם תלמידות ותלמידי שכבת יא', כחלק מיוזמה משותפת של אנשי אקדמיה, חינוך, משפטים וקהילת יוצאי בולגריה. זאת, במטרה לחשוף את סיפור הצלתם של 48 אלף יהודי בולגריה בשואה ולקדם את ההבנה ההיסטורית והתרבותית בין המדינות.

במהלך הביקור, שוחחה השגרירה עם התלמידים על יחסי הידידות בין העמים, הדגישה את ערך הסולידריות וההבנה ההדדית, ובייחוד את חשיבותם של הקשרים בין ישראל ובולגריה גם בעת הנוכחית בצל מלחמת "חרבות ברזל". 

דוברות.צילום: דוברות

בהמשך המפגש שמעו הנוכחים הרצאה מרתקת של סהר שאולי החוקר את ההיסטוריה של יהדות בולגריה בתקופת השואה; ושל מאירה שרפמן, עורכת דין הפעילה בפרויקט חשיפת הסיפור של הצלת יהודי בולגריה לציבור בכלל ולנוער בפרט. ההרצאה כללה את פרטי ההתנגדות האמיצה של גורמים רבים בבולגריה, כגון אנשי כנסייה, רופאים וסופרים, שמנעו מהנאצים להעביר יהודים אל מחוץ למדינה; וכן סיפורים מרגשים, ביניהם גם ההתנגדות הפומבית של איגוד הרופאים הבולגרי נגד תורת הגזע הנאצית וראשי הכנסייה הבולגרית שאיימו לשכב על פסי הרכבת אם ייצאו לפועל טרנספורטים של יהודים.

התלמידים שיתפו את סיפוריהם האישיים על משפחותיהם בתקופת השואה; ובעקבות כך הודיע הצוות החינוכי בבית הספר כי בכוונתו לפתוח יוזמות נוספות, כולל פרויקטים חינוכיים להנצחת ההיסטוריה של יהדות בולגריה בשואה ויצירת קשרים עם תלמידים בבולגריה, במטרה להרחיב את השיח החינוכי והבין-תרבותי. 

ראש העירייה, רז קינסטליך: "הביקור של שגרירת בולגריה במקיף י' הוא ביטוי מרגש לקשר המיוחד בין העמים שלנו. חשוב שהדור הצעיר יכיר את סיפור הצלתם המופלא של יהודי בולגריה בשואה - סיפור של אומץ לב, סולידריות ואנושיות. אנו גאים להוביל יוזמות חינוכיות שמחזקות את הקשרים בין המדינות ומנחילות ערכים של הבנה הדדית וידידות בין עמים, מעשירות את התלמידים ומחברות אותם להיסטוריה של העם היהודי". 

מ"מ וסגנית ראש העירייה, מחזיקת תיק החינוך – ליאל אבן זהר: "המפגש המרגש בין תלמידי מקיף י' לשגרירת בולגריה שעסק בסיפור ההצלה של 48 אלף יהודי בולגריה, הוא עדות מופלאה לכוחה של אנושיות בזמנים אפלים. אני גאה שתלמידינו לומדים על מורשת זו ומפתחים קשרים שיתרמו להמשך היחסים המיוחדים בין ישראל לבולגריה". 

ראשת מינהל החינוך, אטי אדר: "אני גאה לראות את התלמידים שלנו לוקחים חלק פעיל בשימור זיכרון השואה ובטיפוח הקשרים עם בולגריה, ומברכת על היוזמות החינוכיות שיצמחו בעקבות מפגש משמעותי זה. תודה מיוחדת גם למנהלת מקיף י' עטרה בשן ולמנהלת חטיבת הביניים אודליה גלנוס איטח, שחרתו על דגלן שותפויות וחיבורים מעצימים עם קהילות יהודיות בארץ ובחו"ל".