תביעת ענק של תושבי שכונת נרקיסים
51 משפחות מראשון לציון תובעות כ-4.7 מיליון ₪ בשל איחור משמעותי במסירת דירות בפרויקט "מחיר למשתכן"
- מערכת האתר
- י"ז אדר התשפ"ה

כ-51 דיירים של שכונת נרקיסים בראשון לציון, הגישו תביעה, בהיקף של כ-4.7 מיליון שקלים, המתייחסת לאיחורים משמעותיים במסירת הדירות לרוכשים, איחורים שהגיעו בחלק מהמקרים לעשרה חודשים ואף יותר מהמועד החוזי שסוכם עם הדיירים. את התביעה הגיש בשם המשפחות עו"ד עמנואל יוזוק ממשרד עורכי הדין יוזוק-מלכין, המתמחה בייצוג רוכשי דירות ובמיצוי זכויותיהם.
על פי כתב התביעה, במהלך שנת 2021 חתמו התובעים על הסכמי מכר לרכישת דירות בפרויקט "מחיר למשתכן" וכן בשוק החופשי. בהסכמים נקבע כי הדירות בפרויקט מחיר למשתכן יימסרו לרוכשים לא יאוחר מה-4 בפברואר 2024, ודירות השוק החופשי היו אמורות להימסר בפברואר ובמאי 2024.
בפועל, כך נטען, הנתבעת, חברת הבנייה "אחים אום", לא עמדה בתנאים המוסכמים ואיחרה באופן משמעותי במסירת הדירות, ללא תשלום פיצויים כפי שנדרש ממנה בחוק.
בתביעה נטען כי האיחורים הממושכים גרמו לרוכשים נזקים כלכליים כבדים ומצוקה ממשית. חלק מהרוכשים נאלצו לשלם במקביל גם שכר דירה וגם משכנתא, אחרים התמודדו עם קשיים כלכליים בעקבות התחייבויות כספיות כפולות, ורוב המשפחות נותרו בחוסר ודאות קשה לגבי מוסדות חינוך לילדיהן ולגבי מקומות עבודה חדשים באזור מגוריהן.
עוד נטען כי במהלך תקופת האיחור, חברת "אחים אום" הציגה שוב ושוב לרוכשים תאריכי מסירה חדשים שהתבררו בדיעבד כהבטחות ריקות, אשר רק הגבירו את מצוקתם.
עו"ד יוזוק ציין בתביעה כי חוק המכר בישראל מחייב את החברה הקבלנית לשלם פיצויים מלאים לרוכשי דירות, ללא צורך בהוכחת נזק, כאשר מתרחש איחור במסירה העולה על 60 יום. הפיצוי נקבע לפי החוק בשיעור של 150% מדמי השכירות לדירה דומה באזור, החל מהיום הראשון של האיחור.
עו"ד עמנואל יוזוק ציין בתביעה, כי בפסיקות בית המשפט העליון כבר הובהרה החשיבות הרבה שיש לעמידה במועדי מסירת דירה חדשה, כאשר נקבע כי איחור במסירה עלול לגרום לרוכשים נזקים כלכליים כבדים ולחוסר ודאות.
בנוסף, בית המשפט העליון הדגיש בעבר את הצורך להגן על רוכשי הדירות, בין השאר עקב פערי הכוחות המובהקים בין רוכשים לבין חברות הבנייה.
לפני הגשת התביעה פנו התובעים לחברה בדרישה לפצותם על פי החוק, אך "אחים אום" התעלמה מדרישתם והעלתה טענות שונות לדחיית התשלום. לאחר שסירבה לשלם, לא נותרה בידי המשפחות ברירה אלא לפנות לערכאות המשפטיות.
בתביעה מבקשים הרוכשים מבית המשפט לחייב את "אחים אום" בתשלום פיצויים בסך כולל של 4,718,183 ₪. סכום זה מורכב מפיצויים סטטוטוריים בגין האיחור במסירת הדירות, הוצאות משפט, והחזר עלויות של חוות דעת שמאית, שהוכנה במיוחד לצורך חישוב דמי השכירות.
כתב התביעה הוגש בימים אלה לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד. מטעם חברת הבנייה "אחים אום" טרם הוגש כתב הגנה.
