X

182 שנים לייסוד הארגון היהודי העולמי "בני ברית"

צוינו באירוע חגיגי של פתיחת תערוכת מורשת חגיגית בחצר ההיסטורית של בית רוקח, נווה צדק,מקום משכנו של נשיא הארגון - שמעון רוקח ז"ל

182 שנים לייסוד הארגון היהודי העולמי "בני ברית"
צילום: מנחם ריבל

הארגון היהודי העולמי " בני ברית" ציין 182 שנים להיווסדו וציין זאת בתערוכה חגיגית בסימן "מסע בזמן" בחצר ההיסטורית של בית רוקח, נווה צדק – מה שמוכר גם כמקום משכנו של נשיא הארגון, שמעון רוקח ז"ל.

מנחם ריבלמנו כהן נשיא בני ברית ודניאל גרץ הנשיא לשעברצילום: מנחם ריבל

בתערוכה המשתרעת על פני כ-200 מ"ר בחצר הירוקה והקסומה של בית רוקח בצמוד לרחוב אמזלג שבנווה צדק מוצג מיצב מרהיב המוקדש לאבני הדרך של הארגון בארץ.

המיצב כולל כרזות מרשימות עם צילומים הסטורים נדירים מתקופות שונות שמוצבות על כני ציורים בחצר הירוקה של בית רוקח ומשתלבים היטב עם צמחיית החצר הטרופית לצד פסליה האמנותיים של נכדתו של שמעון רוקח, לאה מג'רו מינץ ז"ל אשר התגוררה בבית זה עד לפני כ-3 שנים ודאגה לשפצו ולהפכו עוד בשמות ה 80 של המאה הקודמת למוזיאון אמנותי ושכיית חמדה היסטורית בנווה צדק המכבדת את נשיאה השני של לשכת שער ציון, שמעון רוקח ז"ל.

בנוסף – נמצא במיצג תמונות ועדויות היסטוריות משנת 1890 של הקמת הספרייה הציבורית הראשונה בארץ – שער ציון בתל אביב (לימים הוקמה שם ספריית בית אריאלה – כיכר החטופים), חומרים היסטוריים משנת 1894 הקמת בית החולים שערי צדק ברחוב בלפור בתל אביב על ידי שמעון רוקח וד"ר שטיין, תיעוד הסיפור המרתק של הקמת עיר הנמל אשדוד שנחתם ב 1956 עם ממשלת ישראל לסיוע בהקמת העיר (ביוזמת נשיא בני ברית העולמי דאז מר פיליפ קלוצניק ) ועוד..

במרכז התערוכה מוקדש אגף מיוחד לתולדות הקמת הלשכות הראשונות בניו יורק (1843) ועד ללשכות הראשונות שקמו ופעלו בירושלים וביפו ואשר שימשו לאורך השנים כמרכזים קהילתיים וחברתיים פורצי דרך.  

את התערוכה יזם והקים צוות מתנדבים של בני ברית, בראשות נשיא בני ברית לשעבר דניאל גרץ (מרחובות) ולצידו פעלו האוצרת והמנהלת האמנותית רחל טוקר-שיינס, לאה פטרון, חברת הארגון וצוות תפעול נוסף של חברים נוספים שנרתמו לסייע. 

בשלב זה, התערוכה פתוחה ללשכות ארגון בני ברית בלבד ובתחילת שנת 2026 היא תיפתח לקהל הרחב המעוניין להכיר מקרוב את מורשתו של הארגון היהודי הוותיק בעולם הפועל מאז 1843 למען חברה טובה, סולידרית וצודקת יותר.

יחצהקמת בני בריתצילום: יחצ

והנה קצת רקע היסטורי:

לשכת בני ברית הראשונה נוסדה בישראל, בירושלים בה 1888 והשנייה ביפו בשנת 1890 בראשות מיכל פינס ושמעון רוקח – מהלכים היסטוריים שתרמו תרומה מכרעת להתפתחות התרבותית והחברתית בארץ והפכו את מיכל פינס ושמעון רוקח לאגדה (ובהמשך רחובות נקראו על שמם).

בירושלים הקים הארגון מוסדות חינוך והספרייה הלאומית, וביפו נזרעו היסודות להקמת תל אביב, עם ייסוד שכונת נווה צדק, בית החולים שער ציון (לימים הדסה תל אביב) וספריית שער ציון – ספריית אריאלה של היום.

 

אודות הארגון:
ארגון בני ברית ישראל פועל ברציפות מאז 1888 ומאגד כיום כ-3,200 חברים וחברות במסגרת כ-118 לשכות פעילות ברחבי הארץ. מדובר בארגון יהודי-חברתי התנדבותי, א-פוליטי, שהוא חלק בלתי נפרד מרשת בני ברית העולמית, הפועלת בלמעלה מ-60 מדינות. עיקר עיסוקו של הארגון הוא במאבק באנטישמיות, חיזוק התמיכה במדינת ישראל, ופעילות קהילתית רחבת היקף – בהתנדבות מלאה.