X

כיצד הכלבים מסייעים בהתמודדות עם פציעות פיזיות ונפשיות?

על שיקום פיזי ונפשי באמצעות כלבים: אורי בקמן מייסד חברת Diagnose מעוטף עזה על כלבים כשותפים לשיקום של חיילים לאחר פציעות מלחמה ופצועים אחרים – כיצד הכלבים מסייעים בהתמודדות עם פציעות פיזיות ונפשיות?

כיצד הכלבים מסייעים בהתמודדות עם פציעות פיזיות ונפשיות?
צילום: איתן ברנט

לאחר שהביא לארץ את תחום כלבי הנחייה והליווי, אורי בקמן, מייסד חברת "דיאגנוז גילוי מוקדם" ומומחה לכלבי רפואה, חושף את סודם של הכלבים ככלי ריפוי רב עוצמה: מעבר ליכולתם לאבחן סרטן בשלבים מוקדמים, כפי שעושים ב"דיאגנוז", כלבים מסייעים ללוחמים ולאנשים שחוו פציעות פיזיות להתגבר על קשיי השיקום ולשפר את איכות חייהם:

סיוע פיזי ומוטיבציה

כלבים מאומנים מסייעים בדרכים מגוונות:

מתן התרעה מקדימה: לפני שמתרחש אירוע רפואי כגון התקפי אפילפסיה, נפילות, או בעת התמוטטות ושבירה בהתקפי פוסט-טראומה, הכלבים יודעים להתריע, להיצמד לבעלים ולסייע להם לעבור את ההתקף הפיזי או הנפשי, להיות נוכחים ולהתייחס אל סבלם. יש כלבים שמיומנים גם להביא לבעליהם תרופות בעת התקף, או לסמן באמצעות לחצנים ייעודיים לכוחות רפואה או בני משפחה, להביא עזרה לאדם שנמצא במצב של מצוקה.
שיפור שיווי משקל: כלבים מסייעים בשיפור שיווי המשקל והיציבות, במיוחד לאחר פציעות אורתופדיות.
מוטיבציה לתרגול: נוכחותו של כלב מעודדת תרגול פיזי, משחקים ופעילות גופנית, החיוניים לשיקום.
הפגת כאב והרגעה: ליטוף כלב משחרר אנדורפינים, הורמונים טבעיים המשככים כאב.
סיוע בתנועה: כלבים מסייעים לאנשים עם מוגבלויות בניידות, פתיחת דלתות, הרמת חפצים ועוד.
זיהוי אלרגנים: ישנם כלבים שמאומנים ומיומנים בזיהוי אלרגנים כגון גלוטן, עבור אנשים שרגישים לגלוטן ומתריעים בפני בעליהם מפני הימצאות גלוטן במזון.
סיוע בפוסט-טראומה

כבר בתחילת מלחמת "חרבות ברזל" דווח על עליה של 60% במאובחנים בפוסט טראומה ההערכה שיתווספו כ-300 אלף פגועי נפש מהמלחמה למערך שירותי בריאות הנפש הקורס גם כך.

אל הרווח הזה, נכנסת חברת "דיאגנוז" אשר מכשירה כלבים לטיפול באנשים עם פוסט-טראומה.

אנשים עם פוסט-טראומה סובלים מתחושות של פחד, חרדה וחוסר אונים, מזיכרונות פולשניים של האירוע, מניסיונות להימנע ממה שמזכיר את האירוע, מעוררות מוגברת ולעיתים מהתקפי זעם ותחושה כללית של חוסר שליטה. כלבי הליווי לפוסט טראומה, מגיעים כדי לסייע למי שסובלים מן ההפרעה, לתפקד ביום יום ולנהל את שגרת חייהם, מעבר לעובדה שכלב משמש כחבר טוב, כאן הוא משמש כגורם מקצועי רפואי מסייע.

אורי בקמן מייסד חברת דיאגנוז ומומחה באילוף כלבים: "הקשר הייחודי בין אדם לכלב יוצר סביבה טיפולית אופטימלית. נוכחותו של כלב מפחיתה מתח וחרדה, משפרת את מצב הרוח ומעודדת פעילות גופנית. כל אלו תורמים באופן משמעותי לתהליך השיקום. התרומה של כלבים אינה מסתכמת בשיקום פיזי, מדגיש בקמן. הקשר הרגשי עם הכלב מחזק את הביטחון העצמי, משפר את המיומנויות החברתיות ומעניק תחושת שייכות ומשמעות".

לוחמים בשיקום פציעות ולוחמים בפוסט-טראומה

לוחמים רבים מתמודדים עם פציעות פיזיות ונפשיות כאחד. כלבי הליווי לפוסט טראומה, מספקים תמיכה רגשית, מפחיתים חרדה ופוסט-טראומה, ומעודדים פעילות גופנית. הכלבים משמשים כעוגן עבור אותם לוחמים אשר חוו טראומות קשות. כלבי ליווי מאומנים ומיומנים מלווים את הלוחמים ממוסדות השיקום בבתי החולים ועד לבית הלוחם. הלוחם מקבל חבר חדש, שיוכל לסייע לו בהתמודדות הפיזית והנפשית היומיומית.

פוסט טראומה בילדים שחוו את ה7.10

שלומי דוידוביץ' (50) מקיבוץ גבים רכב על אופניו בבוקר 7 באוקטובר ועצר בצד בעקבות אזעקה. הוא נכנס למיגונית מול קיבוץ מפלסים, וכשהמחבלים הגיעו וזרקו לעבר מי שהתחבא שם רימון, שלומי השליך אותו בחזרה וחיסל את אחד המחבלים. הוא הציל בגבורה את האנשים שהיו סביבו, אבל נרצח בעצמו. שלומי הותיר אחריו את אשתו עפרה וארבעה ילדים, כולל בארי בן ה-11, שמאז המקרה סובל מחרדות ואי-שקט. בארי דוידוביץ' מגיע תקופה ארוכה לכלבייה בגבים, לתמיכה רגשית בעזרת כלבים, והוא גם מגדל בבית כלב משלו, קלמזי שמו. "הוא מעיד: "ברגע שאני מתחיל לטפל בכלבים, הכל משתחרר לי. אני מרגיש הרבה יותר שמח. הם עושים לי המון שמח בלב ואני שוכח מכל הצרות שלנו".

ניקול בייזר (16) מבאר שבע, היא אחותו של ניק בייזר (19) ז"ל, חייל שנחטף בחיים יחד עם רון שרמן ז"ל ב7.10 מבסיסו במת"ק עזה, נלקח בשבי על ידי חמאס, נפל כתוצאה מאש כוחותינו ב10.11.2023 וגופתו חולצה על ידי צה"ל בדצמבר 2023. ניקול בפוסט טראומה מהאירוע ונעזרת במייק, כלב ליווי לפוסט טראומה. מייק מלווה אותה ביום יום שלה, אפילו בתיכון מקיף א' בבאר שבע, בו היא לומדת והפך להיות חלק מהנוף.

אם כן, שימוש בכלבי רפואה וליווי, מסייע כיום בשיקום פיזי ונפשי, אשר הכרחי להחלמת חיילים ופצועים אחרים, בכל האספקטים, מעבר להיותו של הכלב חברו הטוב של האדם. חברת "דיאגנוז" ואורי בקמן המייסד בעל 40 שנות וותק באילוף והבנת כלבים, מסייע למי שמתעניין בכל האמור לכלבי רפואה וליווי וכמובן איבחון סרטן בשלבים מוקדמים של המחלה, באמצעות כלבים.

אודות דיאגנוז

אוריאל בקמן מבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן באמצעות כלבי הרחה משנת 2019, כשדיאגנוז הוקמה לפני שנה והבדיקות מתבצעות במעבדת החברה בקיבוץ גבים בעוטף עזה, עשרות בדיקות ביום לאבחון מוקדם של מחלות, באמצעות כלבי רפואה המריחים דגימות נשיפה המגיעות אליהם מכל הארץ. כל דגימה המגיעה למעבדה, נבדקת על ידי מספר כלבים, כדי להגיע לרמת דיוק גבוהה ככל האפשר. הכלבים של דיאגנוז מצליחים לאבחן 8 סוגי סרטן ומחלות נוספות ברמת דיוק של 90% ויותר.

אוריאל בקמן, המנהל המקצועי של "דיאגנוז" מתמחה למעלה מ-40 שנה באילוף כלבים. לאחר שנחשף למחקרים רבים וגם סיפורים אישיים מחו"ל, המעידים שכלבים יכולים לגלות סרטן באמצעות חוש הריח, בשלבים שהרפואה הקונבנציונלית מתקשה לגלות, זאת אומרת בשלב שעוד לא קיימים תסמינים המעידים על נוכחות מחלה, ובעקבות מחקרים אלה, התמקד והתמקצע בשיטות וטכניקות מיוחדות באילוף כלבים לצורך אבחון מחלות ביניהם 7 סוגי סרטן: סרטן שד, מעיים, לימפומה, בלוטת התריס, ערמונית (פרוסטטה), לבלב וריאות וזאת ברמת דיוק של 90%.

בדיאגנוז מיישמים את מה שאנחנו יודעים על מדע חוש הריח של כלבים, לטובת אנשים, על ידי הכשרת כלבי רפואה לאבחון. שינויים מזעריים בריח האישי של נבדקים שנגרם על ידי מחלתם, עשויים להתריע עוד בהתחלה, על אירוע רפואי צפוי. ניתן להתייחס או להיות קשובים למהלך המחלה שנתגלתה מוקדם ובכך לעזור לשפר את איכות חייהם, לצד טיפול במצבים רפואיים מורכבים נדרשים.

כלבי האיתור הרפואי של החברה הם כלבי לברדור, שנבחרו בקפידה, ורמת האבחון שלהם מאומתת באופן שוטף. אנו מתייחסים ברצינות רבה לרווחתם של הכלבים שלנו ומקפידים על סביבה המאפשרת זמני מעבדה קצובים, לצד זמני מנוחה ומשחק ארוכים.

הבדיקות של דיאגנוז משולבות כעת במספר מחקרים פעילים המנוהלים על ידי פרופסור יצחק אביטל מנהל מחלקת אונקולוגיה בסורוקה; פרופ' ארי זימרן, מומחה למחלות גושה ופרקינסון, בית חולים שערי צדק; ופרופ׳ יהונתן שרעבי, מומחה ללחץ דם, מחקר אי סבילות בעמידה, בית חולים תל השומר. 

לחברה ניסיון בביצוע אלפי בדיקות; ישנה אמינות גבוהה בגילוי מוקדם של מספר סוגי סרטן במקביל; ערכת בדיקה לא פולשנית, קלה לשימוש בנוחות בבית; מחיר שמתאים לכל כיס; ביצוע בדיקות תקופתיות; שת״פ עם רופאים מומחים במחקרים רלוונטיים.

מאות מיליוני דולרים מושקעים בעולם בפיתוח תרופות למחלת הסרטן ועד היום לא הצליחו. מוסכם על כל העוסקים בנושא שגילוי מוקדם הוא בעצם "התרופה" הרלוונטית היום לטיפול בחולי סרטן ודיאגנוז השכילה להעמיד לרשות הציבור את הפתרון הזה בצורה פשוטה, נגישה וזולה המתאפשרת לכל אחד.