X

10 טיפים ללימוד ערבית מדוברת בקלות

החלטתם ללמוד ערבית? נהדר! זו שפה מרתקת ובעלת שימושים רבים לישראלים דוברי עברית. איך תבטיחו לעצמכם שתלכו עם זה עד הסוף ולא תפרשו באמצע הקורס? במאמר זה ריכזנו עבורכם את עשרת הטיפים השווים ביותר ללימוד ערבית מדוברת בקלות ובהנאה

  • י"ח כסלו התשפ"ג
קרדיט תמונה: FREEPIK

טיפ 1: זכרו את ה"למה"

למה בכלל נכנסתם לעניין הזה של לימוד ערבית? כדי לממש את חלום הטיול בקהיר? כדי לדבר עם עמיתים לעבודה בשפתם שלהם? כדי להתקבל למשרה במערכת הביטחון או במשרד החוץ? "ככל שתעזרו לעצמכם להיזכר ב"למה" שלכם, במטרה שהצבתם לעצמכם, כך תקטינו את הסיכוי שתוותרו או תינטשו את הלימוד, במהלך היומיום המתיש של לימוד כללי דקדוק ואוצר מילים" מספר לנו רונן דוד, מנהל המדרשה לערבית וביטחון  ( https://ha-midrasha.co.il/ ) רונן דובר ערבית ברמת שפת אם והוא בעל ניסיון של יותר מ-25 שנה בלימודי השפה.

טיפ 2: טקס יומיומי משוריין ביומן

בדיוק כמו מקלחת, צחצוח שיניים וארוחת צהריים, כדאי להפוך את לימוד ותרגול השפה הערבית לטקס יומיומי כמעט אוטומטי. כדי שייכנס ביתר קלות לשגרה שלכם, מומלץ שהלימוד והתרגול יתקיימו באותה שעה. כמה זמן כדאי לפנות מדי יום? התשובה תלויה במטרה שלכם. אם אתם רוצים להגיע לשליטה טובה בערבית בתוך זמן קצר, כדאי שתפנו לפחות שעה אחת כל יום. אולם אם היומן שלכם לא מאפשר, או לחילופין יש לכם סבלנות ואתם לא ממהרים, גם תרגול יומיומי של 10 או 15 דקות יאפשר לכם לרכוש מיומנות בשפה הערבית לאורך זמן. וכמו בכל תחום אחר, גם בלימוד ערבית תרגול יומיומי של מספר דקות יחדד את המוח ויכשיר אותו לשלוט בשפה הרבה יותר מאשר תרגול של שעה או שעה וחצי אחת לשבוע.

טיפ 3: מטרות קטנות

חלקו כל משימה גדולה לחתיכות קטנות שניתן ללעוס בקלות. לדוגמה, הציבו לעצמכם יעד ללמוד בכל יום רק ארבע מילים חדשות בערבית. בכל פעם שאנחנו עומדים במטרה שהצבנו לעצמנו המוח מפריש הורמונים המעוררים בנו חיוניות ושמחה, ורגשות אלו ממריצים אותנו להמשיך וללמוד.

טיפ 4: שוק-run: תכננו לטווח ארוך

לימוד ערבית מדוברת הוא ריצת מרתון, לא ספרינט. הכינו את עצמכם לתקופה לא קצרה שבה המוח שלכם יספוג ידע חדש. ככל שתהיו מוכנים לריצה ארוכה, כך תעברו בקלילות יחסית ירידות מוטיבציה שעשויות להגיע במהלך הדרך.

טיפ 5: סלאם לכל המאזינים

לפחות אחת לשבוע שימו לכם בנטפליקס סדרה או סרט בערבית. כדאי להתחיל עם תוכן שיש לו תרגום בעברית, כך יתאפשר לכם לראות את המילה בעברית בזמן שאתם שומעים אותה נאמרת בערבית. יש גם כמה סדרות מומלצות בטלוויזיה הישראלית כמו פאודה ועבודה ערבית. כשאתם נוסעים ברכב, שימו רדיו בערבית ונסו לזהות מילים מוכרות. ככל שתשמעו יותר ערבית כך תגבר השליטה שלכם בשפה.

טיפ 6: יאללה אודרוב: תרגול בהתמדה הוא סוד ההצלחה

חפשו כל הזדמנות לתרגל את הדיבור שלכם. די מהר תצליחו לגמגם כמה משפטים, אולם תיאלצו להתאמץ להתרכז ולחשוב על מילה שתצא מפיכם. רק תרגול ועוד תרגול יאפשר לדיבור שלכם להגיע לרמה של דיבור שוטף ללא מאמץ חשיבתי. איך מתרגלים דיבור? ראשית כל חפשו לכם חברותא ללימוד בקרב משתתפי הקורס. זהו אופן התרגול הפשוט ביותר ליישום. בקרו במקומות בהם נמצאים דוברי ערבית. יש להניח שהם ישמחו לסייע לכם לשפר את רמת הדיבור בערבית. אם יש במקום העבודה שלכם דוברי ערבית, בקשו מהם להתפנות לשיחה יומית קצרה. חפשו דובר או דוברת ערבית דרך פייסבוק ושלחו להם הקלטות כדי לקבל משוב. אם מצאתם פוטנציאל לחברות חדשה, מה טוב, הרימו טלפון. אין כמו חבר או חברה שיודעים לדבר ערבית רמה או שתיים מעליכם, כדי להפוך אתכם לדוברים טובים יותר של השפה.

טיפ 7: בחנו את עצמכם

בחנו את עצמכם בכל עת. תנו לחברותא שלכם מהקורס רשימת מילים - הם ישאלו אתכם איך אומרים מילה כלשהי בערבית ויבחנו האם אמרתם נכון. מבחן הוא אמצעי נהדר ללימוד שפה חדשה, משתי בחינות: אחת, מבחן משקף את הרמה האמיתית שאתם נמצאים בה. שתיים, הצלחה במבחן תעניק לכם מנה של התלהבות, חיוניות ומוטיבציה להמשיך ללמוד.

טיפ 8: הקשיבו לעצמכם מדברים

הקליטו עם הטלפון משפטים שאתם אומרים בערבית מדוברת והקשיבו להקלטה. זה ישפר בצורה משמעותית את היכולת שלכם לזכור מילים חדשות שלמדתם.

טיפ 9: התארגנו על עצמכם

לימוד שפה חדשה דורש הקפדה על סדר וארגון. שימו לב להגיע בזמן לשיעורים, להשתתף בכל שיעור, להקפיד על תרגול יומיומי, גם אם הוא קצר. אמצו לעצמכם חברותא אחד או שניים לדבר איתם לפחות פעם בשבוע. תוך כמה שבועות של מאמץ תתחילו להרגיש את פירות ההשקעה שלכם, וזו הרגשה נהדרת.

טיפ 10: כבדו את התרבות

התרבות הערבית עתיקה ועשירה. אל תסתפקו בללמוד כללי דקדוק ואוצר מילים, למדו את התרבות. קראו אודות ההיסטוריה של המרחב הערבי. בררו אודות תרבות מצרים העתיקה, אימפריה אדירה ששלטה בימי קדם והייתה אבן יסוד בהתפתחות תרבות המערב. חקרו אודות קודים חברתיים ותרבותיים הנוהגים בחברה הערבית בישראל ובמדינות נוספות המעניינות אתכם. כנסו למדור שלנו לימודים והשכלה לקבלת טיפים נוספים, אפשרויות הכשרה והסבות.   *תוכן ממומן
עסקים בכותרות צרכנות לימודי ערבית

art