דף הבית / חדשות העיר ראשי / "הגשמנו חלום!"

"הגשמנו חלום!"

רונן דמארי

 

הלב עלה על גדותיו: קבוצת נערים ונערות מרמת אליהו שבו נפעמים ועמוסי חוויות שלבטח יישאו בקרבם עוד שנים רבות. המסע התאפשר באמצעות הפעילות של אגף לטיפול וקידום נוער וצעירים בעירייה, ששילב פעולה עם מספר גורמים הכוללים את משטרת ראשל"צ, זינה טשומה, רכזת נוער קהילתית, עמותת עזרה קטי אהרון, רכזת פרויקטים, מרים אדמסו, עובדת קידום נוער עולה ושירה כהן – עו"ס נוער. את כלל הגורמים איחדה מנהלת קידום נוער לילך טרבינוביץ', שהכינה את בני הנוער למסע המרגש במשך שבועות ארוכים. את המסע ליווה צוות עובדים מיומן, מומחה לעבודה עם נוער מטעם האגף לטיפול וקידום נוער וצעירים, שקיבל בנוסף הכשרה להוצאת משלחת נוער מחוץ למדינה.

לאחר מפגשי ההכנה, הגיע היום הגדול והקבוצה עלתה על המטוס כשהיא מצפה בכיליון עיניים לבאות.

הבטם מקוננט: "למדתי להעריך את המשפחה שלי יותר. זכיתי לפגוש באתיופיה את אבא שלי ואת אחיות שלי שלא ראיתי מאז גיל שנתיים, אני שמחה שיצאתי למסע הזה, הוא ביגר אותי, נתן לי זווית ראייה אחרת על החיים"

בני הנוער פגשו מדי יום בני משפחה מקרבה ראשונה, ביקרו באתרים יהודים, פגשו את קהילת אחרוני היהודים באתיופיה, נחשפו לנופים עוצרי נשימה, ערכו טקס זיכרון בבית קברות היהודי, נחשפו למסלול הקשה והכואב שעברו הוריהם כדי לעלות ארצה, צעדו בלילה בשקט בחלק מהמסלול בו הקריבו בני מוצאם את חייהם כדי לעלות לארץ, ביקרו בבתי בוץ ופגשו מדי יום ילדים שאין להם מה לאכול אך נלחמים להשיג עט ומחברת כדי ללמוד בבית ספר. למדו להעריך את הוריהם ואת מה שיש להם, להעריך מחדש את הזכות לאכול, הזכות ללכת לבית ספר וללמוד, עברו תהליך אישי וקבוצתי, למדו על עברם לביסוס ההווה שלהם שלא היה שלם עד כה והחלו לדבר על החלומות לעתיד ומגלים שלכולם יש להם הרבה חלומות ושאיפות.

ליאור אנניה: "המסע גרם לי להרגיש כאילו נולדתי מחדש והעצים אותי, למדתי להעריך את החיים ואת כל מה שיש לי, ואת ההורים שלי מחדש"

 

שיא ההתרגשות

הבטם (17) פגשה עם אביה שאותו לא ראתה במשך 14 שנה. אחרי המפגש האב הנרגש התקשה להיפרד מבתו והגיע מדי ערב לראות אותה בכל מקום בו היו, ביום השלישי כבר הכיר לה את משפחתו החדשה ואת אחיה החדשים אותם פגשה לראשונה. נדב (17) פגש לראשונה את דודו ואת הסבתא שלא ראה מעולם. הסבתא בת ה- 90 התרגשה  מאוד, וגם הוא היה מאוד נרגש לאחר שחשש כי לא תזכה לראותו לעולם. ברהנה (16) פגשה את שתי אחיותיה שממש דומות לה, אותן לא ראתה מילדותה ולראשונה הכירה את האחיינים שלה.

כך, בכל יום פגשו חברי הקבוצה קרובי משפחה מדרגה ראשונה. 12 בני נוער פגשו קרובי משפחה מדרגה ראשונה, חלקם פגשו בפעם הראשונה. כל ערב היה מטלטל וסוחט רגשית עבור כל חברי המשלחת.

טרבינוביץ' סיפרה השבוע ל"גל גפן": "לא עמדנו בעוצמות הרגשיות ומדי ערב אנחנו וכל עובדי המלון שבכו איתנו, עמדנו נפעמים. בני הנוער נשארו חבוקים עם קרוביהם עד השעות הקטנות של הלילה והתקשו להיפרד. חזרו ושאלו אותנו…"מדוע המדינה לא העלתה אותם ארצה? מדוע קרעו משפחות"….היה להם אבא ואמא אז למה הם הגיעו לארץ רק עם הורה אחד?".

המסע כלל גם טקס זיכרון בבית קברות יהודי, מפגש עם אחרוני היהודים של הפלשמורה בבית כנסת בגונדר, התנדבות וסיוע למשפחות בכפרים, ביקור בבית ספר היהודי בו הוריהם למדו, אליו צעדו מדי יום ארבע שעות, טקס זיכרון וצעדה במקום שבו עברו ההורים של חלקם והאנשים שנספו במהלך המסע לישראל בדרך לסודן. אחד מהצעירים סיפר: "כשצעדנו בשקט במקום שבו הם עברו בלילה, חשבתי על זה שאנשים הקריבו את חייהם כדי לעלות לישראל".

בני הנוער מספרים כי עברו שינוי במהלך המסע, חזרו שונים, בוגרים יותר, שלמים עם הזהות שלהם, גאים במוצא שלהם ובמורשת של הוריהם. הרבה דברים השתנו אצלם בעקבות הטיול: "למדתי להעריך יותר את אמא שלי אחרי שראיתי את המקום שממנו היא באה, לא לקחת כמובן מאליו את הבית שאני גרה בו ואת האוכל שיש לי". אמרה אחת הצעירות "בזמן שאני בוכה על אייפון שהתקלקל פגשנו אנשים שגרים בבתים עשויים בוץ ולפעמים נשארים רעבים".

 

חוויה של פעם בחיים

המסע הותיר חותם ורושם עז בקרב הצעירים והצעירות כפי שניתן להבין מדבריהם. הבטם מקוננט סיפרה: "זכיתי לעבור את המסע הזה עם אנשים טובים וחברים לחיים, המסע הזה נתן לי ראייה שונה לחיים פה בישראל והערכה לדברים שיש לי פה, אחרי כול מה שראיתי שם, אנשים עניים שרק רוצים ללמוד ולהיפתח ולצאת מהעוני, שהאושר שלהם לא תלוי במה שיש להם. למדתי להעריך את המשפחה שלי יותר. זכיתי לפגוש באתיופיה את אבא שלי ואת אחיות שלי שלא ראיתי מאז גיל שנתיים, אני שמחה שיצאתי למסע הזה, הוא ביגר אותי, נתן לי זווית ראייה אחרת על החיים. במסע הזה למדתי להכיר את עצמי לעומק, מצאתי את עצמי במצבים שאני לא רגילה, למדתי על הזהות שלי, על מאיפה באתי וחקרתי את מה שההורים שלי עברו ואיפה שהם חיו ואיך שהם גדלו באתיופיה".

הבטמו איינעלם אמר: "המסע בשבילי היה מסע קשה ומטלטל, לא חשבתי שאני אלך למסע כזה ואני שמח שהיית חלק מהמסע הזה, אתיופיה 2019, מסע שורשים חוויה של פעם בחיים".

גם רחל צ'קול מאוד התרגשה: "המסע הזה גרם לי לבכות הרבה מרוב התרגשות וסיפורים על העדה שלי, ועל הדברים שהעם האתיופי עבר בשביל להקים מדינה משלה, סיפורים של ההורים שלי, איך הם חייו שם".

ליאור אנניה מסכם: "המסע גרם לי להרגיש כאילו נולדתי מחדש והעצים אותי, למדתי להעריך את החיים ואת כל מה שיש לי, ואת ההורים שלי מחדש".

כלל הגורמים המקצועיים שליוו את בני הנוער בדרך להגשמת החלום היו תמימי דעים כי המסע חולל בכולם שינוי חיובי ביותר, שגרם להם להסתכל על מציאות חייהם באור אחר: "חזרנו ממסע מטורף ועוצמתי באתיופיה, הגשמנו חלום. זו הייתה חוויה ייחודית של פעם בחיים מרגשת ומעצימה. בני הנוער עברו תהליכים משמעותיים שיישארו אצלם לכל החיים, הם חזרו שונים!".

 

ראש העירייה, רז קינסטליך, אמר: "בראשון לציון מתגוררים אלפים מבני הקהילה, רבים מהם הם צברים שנולדו כאן, שהעברית היא שפתם הראשונה ומדינת ישראל היא מולדתם היחידה. אנו מסייעים רבות על מנת שכל אחת ואחד יגשים את שאיפותיו בחברה שוויונית, מכילה ומקבלת. המסע שורשים והחיבור למקום ממנו הגיעה משפחתם הוא חלק חשוב בתהליך ההתבגרות שלהם".

 

ממלא מקום ראש העיר ומחזיק תיק הרווחה, מוטי עג'מי: "הנסיעה שאורגנה על ידי האגף לקידום נוער הינה הזדמנות בלתי חוזרת למסע לעבר השורשים שלהם,החיבור עם עברם, הנופים, הריחות והמסע המסובך שבני משפחתם עשו בכדי להגיע לארץ הם חלק חשוב בפזל שהיה חסר להם בכדי להבין ולכבד את מורשתם להעריך ואף להיות גאים בהוריהם ועברם. כמחזיק תיק המינהל לשילוב חברתי וכמי שמאמין בחשיבות הפרוייקט אני רוצה להודות לכל הגורמים המעורבים בקידומו ולתורמים הנפלאים".

צילום: פרטי
צילום: פרטי
צילום: פרטי
צילום: פרטי

 

 

 

 

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם:

פתיחת סניף מקס סטוק בת ים. תמונה 2. קרדיט צילום- אוריה ברגיל

בת ים: תתחדשי בסניף חדש וגדול של מקס סטוק

תפריט נגישות