דף הבית / חדשות העיר / רחוב על שם חסיד אומות עולם

רחוב על שם חסיד אומות עולם

רונן דמארי

משלחת של 50 דיפלומטים, בראשות המזכיר הפדראלי השוויצרי ונשיא שוויץ לשעבר, שניידר אמאן, ביקרה בראשון לציון והשתתפה בטקס חנוכת רחוב על שם פאול גרונינגר. המחווה הזה אינו מובן מאליו שכן זו אותה שוויץ שבמהלך מלחמת העולם השנייה האשימה את גרונינגר, שבערב פרוץ המלחמה שימש כמפקד המשטרה בתחנת הגבול באזור שוויץ-אוסטריה, בהכנסת 3600 יהודים לשוויץ באופן בלתי חוקי, בזיוף מסמכי הרישום שלהם, בהסתרת פליטים יהודים, בסיוע בהפקדת חפצי הערך שלהם ואף רכש מכיסו מעילי חורף עבור פליטים חסרי כל. גרונינגר שילם על כך ביוקר, הוא שוחרר מתפקידו במשטרה, זכויותיו הושעו, נקנס ואיבד את קצבת הפרישה שלו וחי את שארית חייו בדוחק ומנודה מהקהילה. יחד עם זאת, הוא מעולם לא התחרט על מעשיו למען הפליטים היהודים.
כמעט 30 שנה אחרי, ב-1970 ובעקבות לחץ תקשורתי, שלחה לו ממשלת שוויץ מכתב התנצלות מאופק, אך עדיין, לא השיבה לו את זכויותיו הפנסיוניות. שנה לאחר מכן ושנה לפני פטירתו, העניק לו יד ושם את תואר חסיד אומות עולם. יעברו עוד 24 שנים עד שהממשלה השוויצרית הפדראלית תבטל את הרשעתו.
"עלינו לספר את האמת על מנת שנוכל להמשיך להילחם באנטישמיות, שנאת זרים והכחשת שואה שעדיין קיימות בחברה שלנו היום" אמר בטקס נשיא שוויץ לשעבר, אמאן שניידר "מדיניות שוויץ ביחס לפליטים בשנים 1938 ו-1942 היא ככל הנראה הרגע האפל ביותר בהיסטוריה שלנו. בשם שווייץ והמשלחת השוויצרית אני מודה לעיר ראשון לציון ולמארגנים של חנוכת הרחוב הזו. מי ייתן שהרחוב הזה יהיה דרך להשראה היום ובעתיד".
ראש העירייה, דב צור, אמר: "אנו בעיריית ראשון לציון גאים לקרוא רחוב על שמו של חסיד אומות העולם, פאול גרונינגר. בשעה שכל אומות העולם עמדו מנגד ואפשרו לצורר הנאצי לטבוח בעם היהודי, היו מתי מעט, מלאכים, שרוחות השנאה שאחזו באירופה לא שיבשו את הערכים שלהם, שהיו נאמנים לצו מצפונם, ולמרות שסיכנו את חייהם עצמם וחיי משפחתם – הצילו יהודים. כזה היה פאול גרונינגר. שמם של אנשים כפאול גרונינגר צריך להיות מונצח בכל עיר ועיר בישראל ובכל עיר ועיר בעולם, כדי שתמיד נזכור את שאירע, את אלו שנספו, ואת אלו שגבורתם הייתה לאור קטן באפילה".
עוד השתתפו באירוע חבר המועצה מיכאל רייף, יו"ר קרן פאול גרונינגר-  זיאק פיקארד ויוזם הבקשה לוועדת השמות בעירייה- אורן גרובר שסיפר כי הוא מתעניין בהיסטוריה של השואה ונתקל בסיפורו של גרונינגר והציע למועצת העיר לקרוא רחוב על שמו "הדבר שנגע ביותר לליבי היה שבמקום להמשיך בעבודתו ובחייו, הוא בחר לסכן את עצמו ואת משפחתו כדי לעזור לזרים ממדינה אחרת ומדת אחרת. זאת, והעובדה כי מעולם לא התחרט על מעשיו. קריאת רחוב על שמו הוא המעט שיכולנו לעשות כדי להראות את הוקרתנו לאדם אצילי זה".
התמונות מהטקס- עידן גרוס
תמונת פאול גרונינגר- מאתר יד ושם
 
 

חנוכת רחוב עש פול גרונינגר – ראש עיריית ראשלצ ושר הסחר, החינוך והמחקר השוויצרי

פאול גרונינגר

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם:

פתיחת סניף מקס סטוק בת ים. תמונה 2. קרדיט צילום- אוריה ברגיל

בת ים: תתחדשי בסניף חדש וגדול של מקס סטוק

תפריט נגישות