דף הבית / חדשות העיר / "זכות בסיסית"

"זכות בסיסית"

רונן דמארי

בית העלמין "בשביל מנוחה נכונה" ישרת את כל תושבי העיר ובהם גם את הציבור הגדול שיהדותו מוטלת בספק, או שרצונו הוא קבורה אזרחית המאפשרת דרך מכובדת להיפרד מהעולם על פי השקפת עולמם ודרכם. נכון לשנת 2016, בראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה בישראל, חיים 244,000 תושבים. 15% עלו ממדינות ברית המועצות לשעבר, כאשר רבים מהם אינם נחשבים יהודים על פי ההלכה.
במשך שנים נאלצו תושבי העיר שאינם יהודים על פי ההלכה, וגם אלו המעוניינים בפתרון קבורה אזרחי או חילוני, לנדוד לערים רחוקות ולשלם עשרות אלפי שקלים על קבורה. זאת על אף שהביטוח הלאומי אמור לממן את קבורת כל אזרחי המדינה. הסיבה לכך היא שבבתי עלמין יהודיים, ניתן לקבור רק על פי המסורת היהודית.
מתוך ההכרה וההבנה בצורך ההדדי לתת פתרון לתושבי העיר, בית העלמין נפתח בשיתוף פעולה מלא בין החברה המפעילה "בשביל מנוחה נכונה" לבין החברה קדישא המקומית. בית העלמין האזרחי החדש ממוקם סמוך לבית העלמין הצבאי אסתר בעיר, גודלו כ-6 דונם והוא בנוי לתת שירות לאלפי קברים. בית העלמין "בשביל מנוחה נכונה" יספק פתרון קבורה על בסיס חופש בחירה מלא, כל אדם והשקפת עולמו, המקום מכבד את רצון המשפחה בקיום כל סוגי הטקסים ברוח כל זרמי היהדות, למי שאינם יהודים וגם טקס אזרחי, המשלב טקסטים ספרותיים וכן קבורה בארון, "נענה לכל בקשה המכבדת את המנוח/ה" ציין שלמה כהן, מנהל המקום.
בבית העלמין פרוסים שבילים רחבים וישנה נגישות לכל חלקה וחלקה, אזור חנייה, רחבת הספדים, שירותים נגישים ומרגע שקיבל את חתימת השר לשירותי דת לאישור קבורה אזרחית בישראל – הוא ערוך לפעול.

"שירות לגיטימי"
פתיחתו של בית העלמין לא הייתה דבר של מה בכך: החוק משנת 1996 אמנם קובע שכל אזרח יכול להיקבר על פי השקפת עולמו, אך בפועל מתוך 1250 בתי עלמין רשמיים, רק בודדים מאפשרים קבורה אזרחית למי שיהדותם מוטלת בספק.
בישראל ישנם קרוב לחצי מיליון אזרחים, רובם עלו ממדינות ברית המועצות לשעבר, שאינם יהודים על פי ההלכה. אלו עלו לישראל מתוקף חוק השבות אבל לא מוגדרים כיהודים על פי הרבנות הראשית. הם יזדקקו ביום מן הימים לקבורה אזרחית, וחלקם לא יוכלו להיקבר לצד בנות ובני זוגם אם אלו מוגדרים כיהודים. לפי נתונים שריכז מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כבר כיום יש חוסר משמעותי בצורך בקבורה אזרחית, כשהצפי הוא שבשנת 2020 יהיה צורך לכ- 4,750 קברים אזרחיים בשנה.
יו"ר מפלגת "יש עתיד" בעיר, אמיר סולרסקי התייחס לכך ואמר: "עצוב היה לראות בכל פעם מחדש את המשפחות האבלות, ברגע הקשה ביותר שלהם, מתרוצצות ומחפשות פתרון קבורה ליקיריהם ברחבי המדינה ומשלמות עליו ממיטב כספם, במקום לקבל את השירות הכל כך לגיטימי הזה בעיר בה הם חיים. לעיר כמו ראשון לציון, בה רוב חילוני וציבור גדול נטול פתרון קבורה אחר מגיע בית עלמין אזרחי".
מי שדחף וסייע לפתיחתו של בית העלמין האזרחי הוא חבר הכנסת יואל רזבוזוב ('יש עתיד'). מרגע שנכנס לכנסת ב-2013 הוא שם לעצמו למטרה לוודא שמדינת ישראל תממש את חוק הקבורה האזרחית החלופית, ולהקים כמה שיותר בתי עלמין לקבורה אזרחית במדינת ישראל – מטרה שכבר מניבה פירות רבים.
ח"כ רזבוזוב מסר: "בראשון לציון כמו במדינה כולה יש ביקוש לקבורה אזרחית, בעיקר במשפחות עולים אך לא רק אצלם. בזכותו של בית העלמין האזרחי, איש מתושבי ראשל"צ לא יידרש עוד לשלם עבור הזכות הבסיסית שלנו כבני אדם – להיקבר לפי אמונתנו והשקפותינו. מכיוון שהחוק מורה על קבורה, ללא עלות, רק במקום מגוריו, תושבי ראשון לא יצטרכו יותר לשלם עשרות אלפי שקלים בכדי להיקבר בבתי עלמין אזרחיים בערים מרוחקות. אני רואה את זה כחובה ערכית ומוסרית וזכות דמוקרטית בסיסית כלפי ציבור שלם של אזרחים שמשרתים בצבא, משלמים מיסים ומקיימים את כל החובות האזרחיות שלהם, אבל כמו ברגע שהם רוצים להתחתן, אפילו אחרי שהם סיימו את חייהם, הם כמו אזרחים סוג ב' ולא מקבלים את הזכויות שמגיעות להם". זו בשורה גדולה מאוד לתושבי העיר. פתיחתו של בית העלמין האזרחי בראשון לציון, תתקן את העוול שפוגע, מאז ומעולם, בתושבים".

דרכי התקשרות עם בית העלמין האזרחי "בשביל מנוחה נכונה":

באמצעות האתר : https://www.bmnrishon.co.il או לנייד – 050-905-7070

יואל רזבוזוב ואמיר סולרסקי

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו .אם זיהיתם בפרסומנו צילום אשר יש לכם זכויות בו , אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות המייל [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם:

פתיחת סניף מקס סטוק בת ים. תמונה 2. קרדיט צילום- אוריה ברגיל

בת ים: תתחדשי בסניף חדש וגדול של מקס סטוק

תפריט נגישות